کیست درموئید تخمدان ( دکتر سپیده میرج جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی)

کیست درموئید در تخمدان ها تشکیل می شود. سلول های جنینی یا سلول های بنیادین ، منشاء پیدایش کيست های درموئيد می باشند. از کیست های درموئید می توان به عنوان شایع ترین توده های تخمدانی بویژه در میان خانم های جوان یاد کرد. در برخی موارد داخل این کیست ها ، مواد استخوانی نظیر ناخن ، مو و دندان و حتی چربی یا عصب یافت می شود.

کیست درموئید

کیست درموئید در تخمدان ها تشکیل می شود. سلول های جنینی یا سلول های بنیادین ، منشاء پیدایش کيست های درموئيد می باشند. از کیست های درموئید می توان به عنوان شایع ترین توده های تخمدانی بویژه در میان خانم های جوان یاد کرد. در برخی موارد داخل این کیست ها ، مواد استخوانی نظیر ناخن ، مو و دندان و حتی چربی یا عصب یافت می شود. کیست های درموئید تقریبا در 40 درصد موارد از بدو تولد وجود دارد و قابل رویت نیز می باشد ، اما در پاره ای موارد تا دوران کودکی و در بسیاری موارد تا دوران بزرگسالی ، مخفی خواهند ماند.

دلایل ایجاد کيست درموئيد

به طور کلی در مرحله جنینی و در اثر پدید آمدن نقصانی در زمان تکامل بافت پوست ، کیست درموئید به وجود می آیند. در حقیقت این کیست ها زمانی که لایه های پوست به شکل هماهنگ رشد نکنند ، به وجود می آیند و منجر به تشکیل فضایی مشابه یک کیسه در لایه اپیتلیوم می شوند و در نهایت سبب به دام افتادن ساختارهای پوستی در این فضا می گردند.توجه داشته باشید که جداره سلولی کیست های درموئید شبیه به ساختارهای خارجی پوست اعم از دندان ، غدد عرق ، عصب ، دندان و گاهی مو می باشد. لازم به ذکر است که کیست ، برخلاف ظاهر کدر مانند و عفونی ای که دارند ، به هیچ وجه عفونی نیستند. شیوع این بیماری غالبا در خانم های 20 الی 30 ساله بیشتر است. شایان توجه است که در صورت تشکیل کیست در موئید ، عوارضی همچون پیچش تخمدان به دور خود وجود دارد که بسیار دردناک بوده و می تواند سلامت بیمار را تهدید کند و به مخاطره بیاندازد.

عوارض ناشی از وجود کیست درموئید در تخمدان چیست؟

  1. عفونت های مکرر
  2. پیچ خوردگی تخمدان
  3. پارگی کیست در داخل تخمدان
  4. آسیب دیدگی استخوان های مجاور آن

علت بروز این نوع کیست در تخمدان ها چیست؟

به طور کلی بهتر است بدانید که هیچ گونه دلیل مشخص و واضح جهت بروز این عارضه تشخیص داده نشده است. اما رشد نا هماهنگ لایه های پوست در لایه اپیتلیوم فضایی کیسه ای ایجاد کرده که در نتیجه آن ساختار پوست در آن به دام می افتد که سبب بروز کیست درموئید خواهد شد. کيست درموئيد دارای دو نوع خوش خیم و بدخیم بوده که در اغلب موارد از نوع خوش خیم آن به وجود می آید و در موارد نادر افراد با نوع بد خیم آن رو به رو می شوند.

عدم رشد هماهنگ بافت رحم: از جمله مواردی که می تواند در بروز این نوع کیست تاثیر بگذار ، رشد بافت های درونی در خارج از رحم بانوان می باشد که سبب رشد سلول های کیست درموئید می شود. در این مواقع افراد با درد شکم و گرفتگی ، درد ناحیه لگن مواجه می شود.

عفونت: بانوان به هنگامی که به عفونت مبتلا می شوند تا زمانی که آن عفونت به رحم و تخمدان های شان نرسد هیچ گونه درد و علائمی را تجربه نخواهند کرد. علائم عفونت در شکم می تواند ترشح بد بوی واژن باشد و یا در هنگام بر قراری رابطه جنسی درد شدیدی را بانوان احساس کنند ، نامنظمی عادت ماهیانه سوزش و احساس درد در ادرار می تواند در بروز کیست که بر اثر عفونت به وجود آمده است نقش داشته باشد.

بارداری: یکی از عوامل محرک در ایجاد کيست درموئيد بارداری بانوان است ، افراد در این مواقع با تحریک سلول ها و هورمون ها به کیست مبتلا خواهند شد. به همین منظور می توان بارداری را یک عامل موثر بر ایجاد این دسته از کیست ها نیز دانست.

خانم هایی که کيست درموئيد دارند معمولا با علائم ذیل روبرو هستند :

  • درد شکم
  • تب و لرز
  • افزایش وزن
  • ترشحات چرکی
  • تهوع و استفراغ
  • بزرگ شدن شکم
  • اختلال در دفع ادرار
  • درد هنگام رابطه جنسی
  • خونریزی های غیرطبیعی از واژن
  • درد شدید در قسمت پایینی کمر و ران ها

لازم به ذکر است که در برخی موارد ، این کيست درموئيد به اندازه ای بزرگ می شوند که تخمدان را تحت فشار قرار داده و به خونریزی می انجامند. در این موارد نیاز به انجام جراحی ، ضروری می گردد.لازم به ذکر است که احتمال سرطانی شدن این توده بخصوص در بانوانی که کمتر از 40 سال سن دارند ، بسیار ناچیز می باشد برای اطمینان می توانید به بهترین پزشک زنان در تهران مراجعه کنید..

چه زمانی باید کيست درموئيد را برداشت ؟

در صورت وجود هر یک از موارد ذیل با وجود کیست درموئید ، می بایست پزشک متخصص اقدام به برداشت کیست نماید :

  1. در صورت دردناک یا متورم شدن کیست
  2. در صورت تغییر رنگ یا رشد بیش از اندازه کیست

درمان کیست درموئید

برداشت کيست درموئيد و درمان آن ، هرگز به صورت فوریتی انجام نمی شود ، البته به جز موارد خاص از قبیل تورم ، پارگی ، تب و درد که می توان با صلاح دید پزشک خوب و ماهر در تهران اقدام به خارج نمودن کیست به صورت اورژانسی نمود. اما از آن جا که این کیست ، بسیار مهم است و در صورت پاره شدن ممکن است که محتوای آن به داخل شکم و لوله های رحمی بریزد بهتر است از طریق جراحی ، نسبت به خارج نمودن آن از بدن اقدام نمود.

آیا وجود این کیست در تخمدان خطرناک است؟

کیست درموئید در تخمدان ها خطرناک نبوده و قابل درمان است. این زائده باید طی یک جراحی به طور کامل برداشته شود ، زیرا همانند برخی از کیست ها توانایی از بین رفتن به صورت خود به خودی را ندارد. اما باید توجه داشته باشید که در صورتی که این دسته از کیست ها سبب درد های شدید لگنی شود و در دوره قاعدگی برای فرد غیر قابل تحمل شود باید افراد تحت عمل جراحی قرار گیرند.

چگونگی پیشگیری از بروز کیست؟

همانطور که اشاره شد تنها یک عارضه در بروز این دسته از کيست درموئيد نقش ندارند و در واقع موارد متعددی در بروز آن دست خواهند داشت که تمامی آن ها همانند عفونت ، بارداری و غیره تشخیص داده نشده اند. به همین منظور راه های پیشگیری نداشته و تنها توصیه می شود ، افراد به صورت سالانه با انجام سونوگرافی اطلاعات لازم را از سلامت اعضای بدن در نواحی مختلف لگن کسب کنند.

نکته: بهتر است بدانید که کیست درموئید ، هیچ گونه تاثیری در قائدگی بانوان نداشته و سبب نامنظمی در روند آن نخواهد شد.

+

+

+

کلام آخر:

جهت آغار درمان و مشاوره پزشکی با دکتر سپیده میرج

جراح و متخصص زنان و زایمان در تماس باشید …

تماس مستقیم با یک کلیک

اشتراک گذاری :

ساعت کاری مطب

یکشنبه ،چهارشنبه،پنج شنبه از ساعت ۱۸.۳۰

مسیریابی با یک کلیک روی آیکون

تهران، پاسداران، بالاتر از چهارراه پاسداران، کوچه مازیار، پلاک ۲1، طبقه اول