کیسه آب پاره شده طولانی ( دکتر سپیده میرج جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی)

منظور از پاره شدن کیسه آب زمانی است که مایع آمنیوتیک قبل از شروع زایمان پاره می‌شود و نشتی پیدا می‌کند. این غشا در حین زایمان یا ۲۴ ساعت قبل از زایمان پاره می‌شود تا پروسه زایمان برای تولد کودک طی شود. اگر این نشتی یا پارگی بعد از هفته ۳۷ بارداری رخ دهد پزشک نوزاد شما را به دنیا می‌آورد.

منظور از پاره شدن کیسه آب زمانی است که مایع آمنیوتیک قبل از شروع زایمان پاره می‌شود و نشتی پیدا می‌کند. این غشا در حین زایمان یا ۲۴ ساعت قبل از زایمان پاره می‌شود تا پروسه زایمان برای تولد کودک طی شود.

اگر این نشتی یا پارگی بعد از هفته ۳۷ بارداری رخ دهد پزشک نوزاد شما را به دنیا می‌آورد. اگر زودتر از این زمان رخ دهد پزشک خطر زایمان زودرس را هشدار می‌دهد.

منظور از پارگی کیسه آب چیست

مایع آمنیوتیک آبی است که کودک درون آن قرار گرفته است. غشا یا بافتی که این مایع را نگه می‌دارد، کیسه آمنیوتیک گفته می‌شود.

اغلب غشاها در حین زایمان پاره می‌شوند. در بعضی از موارد پاره شدن کیسه آب رخ می‌دهد که قبل از زایمان است و در این مواقع خانم‌ها باید طی ۲۴ ساعت زایمان داشته باشد.

اگر کیسه آب قبل از سی و هفتم بارداری پاره شود، به عنوان پارگی زودرس شناخته می‌شود. هر چه زمان زودتر این اتفاق رخ دهد مشکلات جدی‌تری را برای شما و کودکتان ایجاد می‌کند.

علت ایجاد این عارضه چیست

در بیشتر موارد علت این عارضه مشخص نیست. با این حال برخی از دلایل و عوامل خطرسازی که وجود دارد به شرح زیر است:

  • عفونت در بارداری مثل عفونت واژن، رحم و دهانه رحم
  • ایجاد کششی بیش از حد در کیسه آمنیوتیک (این حالت ممکن است زمانی رخ دهد که مایعات بیش از حدی در کیسه آب وجود داشته باشد یا به دلیل بارداری چند قلویی نوزاد به غشا فشار وارد کند)

چه علائمی دارد؟

از مشخص‌ترین علائم پاره شدن کیسه آب می‌توان به خارج شدن مایع از واژن اشاره کرد. برخی نشت زیاد و برخی دیگر بسیار کم احساس می‌کنند.

این نشتی شبیه به کنترل ادرار نیست و شما اراده‌ای برای کنترل آن ندارید. در برخی مواقع پارگی کیسه آب، ترشحات واژن یا ادرار را نمی‌توانید به درستی از یکدیگر تشخیص دهد.

در این مواقع می‌توانید از دستمال استفاده کنید تا متوجه تفاوت این موارد شوید. به‌طور مثال اگر رنگ زرد یا بو دارد، احتمالا ادرار تشخیص داده می‌شود. اگر شفاف و بی بو باشد، باید با پزشک خود در میان بگذارید.

اگر باز هم برای شما قابل تشخیص نیست که چه چیزی از واژن شما در حال خارج شدن است به پزشک معالج خود مراجعه کنید.

پارگی غشا چگونه تشخیص داده می‌شود

پزشک با معاینه اسپکولوم استریل این مشکل پیش آمده را تشخیص می‌دهد. اسپکولوم در واژن قرار می‌گیرد و به پزشک این امکان داده می‌شود تا دیواره واژن را جدا کرده و دهانه رحم را مشاهده کند.

در ادامه نمونه‌ای از مایع آمنیوتیک برای انجام آزمایشات برداشته می‌شود. بعضی مواقع در صورت مشاهده مایع آمنیوتیک در بالای واژن می‌توان پارگی کیسه آب را تایید کرد.

در صورت نیاز به شما توصیه می‌شود که سونوگرافی برای وضعیت جنین و بررسی میزان مایع آمنیوتیک داخل رحم را انجام دهید.

برای تشخیص نیاز به انجام چه آزمایشاتی است؟

در صورت نیاز ممکن است از کاغذ نیترازین برای تشخیص استفاده کنند. استفاده از این کاغذ PH واژن را اندازه گیری می‌کند.

یک قطره از مایع واژن روی نوار کاغذی قرار می‌دهند. اگر نوار کاغذی آبی شود، به معنی بالا بودن PH بیش از ۶ است و احتمال مایع آمنیوتیک داده می‌شود.

روش دیگر آزمایش PH است. مایع واژن PH کمتری را نسبت به آمنیوتیک نشان می‌دهد. مورد دیگر به این صورت است که در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار می‌گیرد.

آیا درمانی دارد؟

اگر کیسه آب پاره شده باشد، به شما توصیه می‌شود که به بیمارستان بروید و مدتی در آنجا بمانید تا شما و کودکتان از نظر علائمی از جمله عفونت تحت نظر باشد.

مدت زمان بستری شما در بیمارستان ممکن است چند روز یا حتی بیشتر باشد. در بیمارستان دمای بدن، نبض و فشار خون به‌طور مرتب اندازه‌گیری می‌شود و همچنین آزمایش خون باید برای بررسی عفونت نیز انجام دهید.

علاوه بر این ضربان قلب کودک نیز باید به‌طور منظم تحت کنترل باشد. به‌طور کلی باید بگوییم که پس از پاره شدن کیسه آب ترمیم یا التیامی ممکن نیست.

پارگی زودرس غشا و عفونت

غشا یک سد محافظ در اطراف جنین تشکیل می‌دهد و پس از پارگی غشاها خطر احتمال ابتلا به عفونت وجود دارد. این باعث می‌شود که شما زایمان زودرس داشته باشید یا باعث ایجاد سپسیس در مادر یا نوزاد شود.

از علائم عفونت می‌توان به چنین مواردی اشاره کرد:

  • دمای بالای بدن
  • احساس درد در قسمت پایین شکم
  • ترشح غیر طبیعی از واژن با بوی نامطبوع
  • ضربان بالا

ممکن است ضربان قلب کودک نیز بیش از حد معمول باشد. اگر علائمی دارید که نشان دهنده عفونت در شماست، ممکن است نیاز باشد که فرزند خود را هرچه زودتر به دنیا بیاورید. این راهکار برای جلوگیری از هرگونه عوارض بیشتر توصیه می‌شود.

برای کاهش احتمال ابتلا به خطر عفونت که ممکن است منجر به زایمان شود باید یک دوره کوتاهی آنتی بیوتیک مصرف کنید.

عوامل خطرساز چه مواردی هستند؟

اگر دچار شرایطی هستید که غشای کوریوآمنیونیت را تضعیف می‌کند ممکن است در معرض زایمان زودرس به دنبال پارگی غشا قرار بگیرید:

  • عفونت‌هایی مانند عفونت‌های مقاربتی یا واژینوز باکتریایی
  • سابقه زایمان زودرس
  • طول کوتاه دهانه رحم
  • آمنیوسنتز
  • سابقه پاره شدن زودرس کیسه آب
  • خونریزی از واژن
  • بارداری چند قلو
  • پلی هیدآمنیوس

چه مدت پس از پارگی کیسه آب باید زایمان کرد؟

بسیاری از مطالعات نشان می‌دهد افرادی که در عرض ۲۴ ساعت پس از پارگی، زایمان می‌کنند نسبت به افرادی که دیرتر زایمان می‌کنند، احتمال خطر ابتلا به عفونت کمتری دارند. پزشک بر اساس شرایطی که دارید بهترین تصمیم را برای شما خواهد گرفت.

+

+

+

کلام آخر:

جهت آغار درمان و مشاوره پزشکی با دکتر سپیده میرج

جراح و متخصص زنان و زایمان در تماس باشید …

تماس مستقیم با یک کلیک

اشتراک گذاری :

ساعت کاری مطب

یکشنبه ،چهارشنبه،پنج شنبه از ساعت ۱۸.۳۰

مسیریابی با یک کلیک روی آیکون

تهران، پاسداران، بالاتر از چهارراه پاسداران، کوچه مازیار، پلاک ۲1، طبقه اول